Content

Река Нишава: Разбоишки манастир

Манастирът "Въведение Богородично"
се намира на около пет километра от град Годеч

Разбоишки манастир

Разбоишкият манастир е разположен край река Нишава. Жилищната сграда и манастирската магерница са от 1861 година. Извън манастира се намира църквата "Въведение Богородично", изградена в скалите. Сред вътрешната украса са запазени фрагменти от XVI-XVII век.

Манастирът "Въведение Богородично" е разположен в дефилето на река Нишава, на около пет километра югозападно от град Годеч, в непосредствена близост до село Разбоище.

Първите сведения за съществуването на манастира датират от IV век. Тогава мястото, на което е разположена днес скалната църква, е било използвано от неизвестен християнски владетел, като скривалище от византийските войски. Скалните пещери са били и убежище на Св. Сава.

Легендата разказва, че когато светецът тръгнал на път за Ерусалим, Великите пости го заварили на това място и той прекарал тук 40 дни. Съгласно преданията, в резултат на неговия престой, мястото е станало свято и от тогава до днес от скалата извира лековита вода.

По време на Османското робство тук не веднъж са отсядали Апостола на свободата Васил Левски и съратника му отец Матей Преображенски.

В този район са се водили и множество битки по време на Сръбско-българската война.

Манастирът "Въведение Богородично" е опожаряван многократно. Почти всички писмени свидетелства и документи за него са унищожени безвъзвратно и поради тази причина историческите сведения, свързани с манастира, достигат до наши дни чрез устни предания и легенди.


Никола Проданов
Разбоишки манастир "Въведение Богородично" Разположен в дефилето на река Нишава Съгласно преданията, мястото е станало свято и от тогава до днес от скалата извира лековита вода

0 comments:

Публикуване на коментар

Внуци - 2010 година